Radijsje, het stoere sappige knolletje met pit

Eind maart wanneer de natuur in mijn tuin begint uit te lopen. Dan komt mijn bakje met zakjes zaad te voorschijn. De radijsjes staan altijd vooraan te popelen om gezaaid te worden. Heb je 1 of meerder bloempotten leeg  of stukje grond in je tuin vrij. Koop een zakje radijs zaad en zaai ze. Ze kunnen vroeg gezaaid worden want kunnen tegen wat kou. Wist je dat ze mooier rond groeien als het nog niet zo warm is. Hoeft ook niet volle zon te staan, half schaduw is ook prima. Na het zaaien grond vochtig houden zodat het zaad kan ontkiemen. Wil je lekkere sappige radijs zorg dan dat de grond vochtig blijft tijdens het groeien. Doe je dit niet dan worden ze droger en pittiger van smaak. Radijsjes groeien gemakkelijk en dit maakt het leuk om met kinderen te zaaien. 

Zelf ben ik erg te spreken over deze stoere sappige knolletjes met pit. Wat maakt ze nu juist zo stoer in mijn ogen. Wist je dat deze dappere knolletjes bulken van de vitamine zoals B3, B5, B6, B11, K, en veel C. Buiten de vitamines bevatten ze ook veel vezels en antioxidanten. De mineralen die er in zitten zijn niet met grote getalen maar wel aanwezig in dit stoere knolletje. Zo helpen ze bij voorkomen van verschillende welvaart ziekten.

Buiten al dit goeds zijn ze mooi van kleur hierdoor erg decoratief op het bord. Nu zijn ze in diverse kleuren maar de meest voorkomende is de rode. Geen zin om zelf te kweken koop ze dan in de winkel of op de markt. Knolletjes moeten stevig zijn en het blad vers. Koop ze met of zonder blad. Wanner je ze met blad koopt, haal het blad eraf. Deze haalt niet alleen de smaak en vocht uit de radijsknolletjes, maar ook de vitamine. Het blad is lekker op een broodje kaas of fijn gesneden door je sla. 

Je kan ze zonder blad ca 1 week bewaren en met iets korter. Je kan ze wel inmaken maar niet invriezen.

Hoe je ze kan klaarmaken?

Het radijsje zelf is rauw te eten zo als tussendoortje, op je brood of door je salade. Smakelijk bij kaasfondue. 

Je kan ze smoren of stomen (ca 10min), maar ook roerbakken of koken beide slechts ca 6 minuten. Lekker bij vlees, vis en vegetarische gerechten. 

Tip 1.Wanneer je ze gebruikt voor garnering en je en radijs roosje maakt na het in snijden in ijskoud water zo gaat het roosje open staan

Tip2: Past goed in dieet, weinig calorien, haalt honger gevoel weg en de vele vitamine.

Ook eens maken: Mijn radijstzatiki.

Nu kwam ik nog een recept tegen met radijs chips weer eens wat anders. Leuk om ook eens uit te proberen.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.