Home with Joy helpt Liberia Global Foundation

Dankzij mijn kennismaking met Kemah Singer heb ik, Joyce Amelsbeek-Verhoef van Home with Joy, de kans gekregen me in te zetten voor haar stichting , een goed doel, en de gelegenheid een bijzondere vrouw te kunnen steunen. Ik kreeg de kans mijn kennis aan te bieden om Kemah brood, taart, fondant en nog veel meer te leren maken.

Kemah Singer heb ik vorig jaar leren kennen. Ze is de oprichtster van Liberia Global Foundation. Deze stichting zet zich in voor de kinderen in Liberia, die door de burgeroorlog van 14 jaar, buiten het verlies van familie, vrienden en hun jeugd, ook de kans om naar school te gaan hebben gemist. Nu ze ouder zijn is het moeilijk om weer terug te gaan naar school en verder te gaan op het  niveau waar ze gebleven waren. De mede klasgenoten zijn 14 jaar jonger en dat is moeilijk om tussen te zitten en mee te doen. Er zijn wel speciale scholen voor deze kinderen maar die zijn erg duur. Dat is nu juist wat de meeste kinderen niet hebben, geld. Ook moet er geld verdient worden om te kunnen eten. Vanwege de lage geschooldheid is werk vinden moeilijk en de meisjes, jonge vrouwen, komen vaak in de prostitutie terecht waardoor de kans op het krijgen van soa’s en HIV sterk vergroot worden. Door de armoede is er in het land veel criminaliteit.

Kemah Singer komt uit Liberia en woont en werkt in Nederland. Jaren lang heeft ze hard gewerkt om een groot stuk land te kopen. Hier wil ze een school bouwen waar dan les gegeven kan worden aan de zogenoemde kansarmen kinderen. De kinderen van de straat toch weer een kans geven op een betere toekomst. De donaties die Liberia Global Foundation krijgt is niet veel, al is elk centje er 1. Waar ze dan ook erg blij mee zijn. Als kleinere stichting word je toch vaak over het hoofd gezien.

Kemah Singer  is een hard werkende vrouw, die gaat voor haar droom. Haar man is al naar Liberia gegaan. Van haar verdiende geld en het geld dat binnen komt van de donaties, bouwde hij samen met een aantal kinderen die ze al onder hun “hoede” genomen hebben in Liberia het huis, de varkensstal waar ook al varkens zijn, de winkel en zijn ze nu met de bakkerij bezig ook hebben ze al een deel van het land klaargemaakt voor het verbouwen van voedsel. Een deel blijft vrij voor de school die ze daar graag wil bouwen.

Voor Kemah Singer gaat het nog niet snel genoeg. Zelf kan ze niet meer werken dan dit. Het geld is niet genoeg om het binnen een voor haar redelijke tijd neer te zetten gezien de omstandigheden daar is het beter voor de kinderen dat het vorig jaar af is dan over twee of meer jaren.

Hierdoor heeft Kemah vorig jaar besloten om haar vrije uurtjes te gebruiken om zelf nog wat extra’s te leren zodat ze die kennis kan overbrengen en gebruiken om in Liberia geld en werk te verschaffen. Zo heeft ze Leontien Zethof de eigenaresse van zeepatlelier Uzepia benaderd, haar verhaal verteld en gevraagd of Leontien haar wilde leren zeepmaken. Leontien Zethof vond dit zo een mooi initiatief dat ze Kemah haar tijd heeft aangeboden om het haar te leren. Kemah Singer had ook nog op haar lijstje brood en taarten leren bakken met de producten die te krijgen zijn in Liberia. Vervolgens heeft Leontien Zethof mij benaderd of ik wilde en tijd had om dit Kemah te leren. Ik heb direct gezegd is goed, vervolgens ben ik de website van Liberia Global foundation gaan lezen. Wat een grote zorg en mooie droom heeft deze vrouw. Mijn vrije woensdagochtenden waren voor haar en Liberia Global foundation. We hebben verschillende broden geoefend maar ook zelf taarten en fondant gemaakt. Alles vanaf de basis met producten die ze daar hebben.  Nu gaan we nog met icing aan de gang want dat wil ze ook nog leren voor ze weer naar Liberia gaat.

Ik heb het genoegen om Kemah Singer te helpen een stap dichter bij haar en ik denk ook de droom van veel kinderen in Liberia, te brengen. Kemah is er nog niet maar ze is een zeer krachtige vrouw met een sterke wil die toch steeds weer vecht voor voortgang in haar doel, uiteindelijk een school op haar grond waar les gegeven kan worden. Ik heb haar kunnen helpen door mijn tijd aan haar te geven dit is zo iets kleins bij zoiets groots.

Kemah heeft haar eerste doos met eigen gemaakte zeep opgestuurd naar Liberia om te kijken of haar idee ook echt een kans van slagen heeft…..  wordt vervolgt!

20 april: Helemaal enthousiast heeft Kemah mij opgebeld. Ze hebben de zeep mee naar de markt genomen om te verkopen. Alles is verkocht, geweldig nieuws. Geeft Kemah nog meer kracht om haar weg te vervolgen.

Kijk voor meer informatie over Liberia Global foundation op liberiaglobalfoundation.org

Joyce Amelsbeek-Verhoef, Home with Joy

Comments are closed.