De Bloedsinaasappel, de sinaasappel met het rode sap

Wilde toch nog op de valreep, voordat de bloedsinaasappel weer uit de winkel verdwijnt, deze in het zonnetje zetten.

Als kind vond ik deze sinaasappel al reuze interessant want ik had het wel gezien met de “gewone “ sinaasappel. Ook beviel me de friszoete smaak die ietsjes strakker en bitterde is dan de gewone sinaasappel wel.

De bloedsinaasappel ligt bij ons in de groentewinkel tussen december en april. Dus koop hem nu het nog kan!!!!

De bloedsinaasappel is ontstaan rond 1850 in het Middelandse zeegebied. Uit Spanje en Italie komen de meest smaakvolle bloedsinaasappelen. Ook groeien de bloedsinaasappelen in Brazilie, Zuid Afrika, Turkije en Israel.  De vulkaangrond in combinatie met de zonnige dagen en koude winternachten in Sicilie zorgt dat de Anthocyaninen zich goed ontwikkelen. Dit zorgt er weer voor dat de vrucht van diep paars naar zwart en van rood to Karmozijn kan kleuren. Nu zijn ze op de universiteit van Messinia op Sicilie bezig met een onderzoek naar de eigenschappen van de natuurlijke rode kleurstof in de bloedsinaasappel. Deze stof zou de wanden van de aderen versterken.

Er zijn volbloed en halfbloed bloedsinaasappelen. Volbloed zijn zowel van schil als vruchtvlees rood. De halfbloed zijn van schil oranje en vruchtvlees rood en soms zelfs blond maar de smaak blijft.

De vrucht bevat veel vitamine C, Calium en voedingsvezels ook hebben ze een antioxiderende werking. Dit kan lichte beschadigingen van lichaamscellen voorkomen of herstelen.

Voedingswaarde per 100gr.

  • Ijzer 0,2 mg
  • Vitamine C 53mg
  • Vezels  1,9gr
  • Eiwit 0,8 gr
  • Vet 0,1gr
  • Koolhydraten  9gr
  • Calcium 46mg
  • Energie  46kCal

Pers de vrucht of eet hem zo, wel zonder de schil .

Bij het persen gaan er vezels, vitamine en antioxidanten verloren. Dus probeer deze heerlijke vrucht ook eens in de yoghurt of door de fruitsalade.

Zie bij recepten voor recepten met bloedsinaasappelen.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

Comments are closed.