Asperge “Het witte goud”

 

 

 

 

12 april is het Asperge seizoen 2012 geopend. De Asperge is een bijzondere groente  en heeft veel goede eigenschappen voor ons lichaam. De asperge wordt buiten “het witte goud” ook “ koningin van de groente”, parel van het land’ en ‘points d’amour’ genoemd. Er zijn witte, groene, paarse, wit/violet en groen/violet asperges.

Rond half maart kan het asperge zaad gezaaid worden het jaar daarop wordt de één jarige aspergeplant netjes uitgezet in geulen. Hierover worden de heuveltjes aarde geploegd. Het tweede jaar word er maar 1 week geoogst van de aspergeplant. Het derde jaar wordt er vanaf ongeveer half april tot eind mei geoogst. Het vierde tot het tiende jaar kan er volledig geoogst worden dit is tot 24 juni, officeel. Het 10de jaar worden de planten vernietigd. Dus eigenlijk brengt de plant pas na 4de jaar genoeg op. Buiten dat het oogsten veel werk is zit er de eerste vier jaar weinig oogst opbrengst aan.

Zolang de asperges in de heuveltjes, ook wel bedden genoemd, groeien blijven ze room wit. Zodra ze boven de grond komen verkleuren ze. Ze moeten daarom dan snel geoogst worden.

Vanaf maart  wanneer de aarde voldoende opwarmt (10°C), lopen de stengels uit. Hoe warmer het wordt in “de bedden”, hoe sneller de asperges groeien. Komt de tempratuur boven de 25°C, kan de asperge wel 10 cm per dag groeien. Als de asperge door de aarde heen komt, moeten de asperges gestoken worden. Dit is vaak  ’s morgens vroeg wanneer de asperge door de eerste zonnestralen ‘wakker is gemaakt’.

 

Wat zit er in “de koningin van de groente”

In asperges zitten veel voedingsstoffen, zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink, en verschillende vitamines zoals B1, B2 en B6. De laatste twee vitamines staan bekend essentieel te zijn bij het herstel van spierweefsel.  De asperge bevat ook de stof asparagine die een gunstige uitwerking heeft op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en een lage bloeddruk. Ook asperge bloedzuiverend en urine-uitdrijvend. Ook wordt beweerd dat asperge goed past in afslankprogramma’s: wil je afslanken, eet dan driemaal per week asperge!

Wat verder bekent over de asperges:

– Medicijn tegen bijensteken

– Werkt ontzurend

– Helpt bij hartproblemen

– Werkt tegen duizeligheid

– Zou tandpijn tegengaan

– Heeft een gunstige invloed op het stressmechanisme.

– Goed tegen concentratieproblemen

– Is een laxeermiddel en zijn een zachte remedie tegen constipatie omdat zij het darmslijmvlies niet irriteren

– Werkt celverjongend

– Werken bloedzuiverend

– Zijn urineafdrijvend, zeker als ook het kookvocht na afkoeling wordt opgedronken.

– De vitamines en foliumzuren zorgen voor een mooie huid en versterken het immuunsysteem

– Versterkt de ogen en goed tegen nachtblindheid.

– Versterkt de slijmvliezen

– Goed bij slaapproblemen

Kortom vanavond eten wij asperges!!

Asperge tips

Een asperge is vers wanneer:

– Ze een piepend geluid maken als je 2 asperges tegen elkaar wrijft

– Er een lichte glans op de  asperge zit

– Er vocht uit de stengel komt wanneer je voorzichtig je    vingernagel er indrukt.

Aspergeschiller :

Schil regelmatig met de aspergeschiller ook een wortel of aardappel om het mesje scherp te houden.

Het schillen van de asperge: Leg de stengels van de asperges eerst 30mmin (groene 15 min) een half uurtje in koud water. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Bij de groene alleen bij dikke asperge schillen  en dan ook alleen de onderste helft

Bewaren van asperges:

Bewaar ze max. drie dagen in de groentelade van de koelkast gewikkeld in een vochtige theedoek. Wilt u de asperges langer wilt bewaren vries ze dan als volgt in. Schil de asperges zorgvuldig. Was en droog de     asperges en verpak de asperges in een plastic diepvrieszakje met de datum erop vermeld en leg ze in de vriezer. De asperges zijn nu vier tot zes maanden houdbaar. Bij gebruik van de ingevroren asperges. Deze niet eerst ontdooien! Leg ze direct vanuit de vriezer in kokend water.

 

 

Comments are closed.